LFB konference Rīgā 22.03.2024.?v=1710840003

LFB konference Rīgā 22.03.2024.


PIETEIKŠANĀS KONFERENCEI NOSLĒGUSIES! 

Latvijas Farmaceitu biedrība  2024. gada
22. martā aicina farmācijas speciālistus uz klātienes konferenci Rīgā

„Sievietes skaistums un veselība”.


Koferences norises vieta:  Viesnīca “Riga Islande Hotel”, Ķīpsalas ielā 2, Rīgā 

Konferences dienu atklāsim ar LFB prezidentes Daces Ķikutes sagatavotu informāciju par aktuālitātēm farmācijas nozarē un LFB darbībā - par šo lekciju farmācijas speciālisti saņems punktu menedžmenta kompetencēs.

Konferenci turpināsim ar farmaceitu un ārstu sagatavotām izglītojošām lekcijām:

LFSA pārstāvju viesošanās LFB?v=1710840003

LFSA pārstāvju viesošanās LFB

2024. gada 21. februārī Latvijas Farmaceitu biedrības (LFB) birojā viesojās Latvijas Farmācijas studentu asociācijas (LFSA) pārstāves. LFSA valdē 2023. gada rudenī notikušas izmaiņas, un amatā stājusies jauna asociācijas prezidente - Anna Novosada. Anna kopā ar kolēģi Ennatu Viļumu bija ieradušās LFB birojā, lai tuvāk iepazītos ar LFB un tās prezidenti Daci Ķikuti, pastāstītu par LFSA aktivitātēm un pārrunātu saimnieciskus jautājumus. 

Saskaņā ar LFB Statūtiem LFSA ir viena no LFB sekcijām jeb struktūrvienībām, tomēr LFSA, ievērojot savu nolikumu un LFB Statūtus, darbojas un savus uzdevumus veic galvenokārt patstāvīgi. LFSA apvieno Latvijas augstskolu un koledžu farmācijas studentus un šo iestāžu absolventus trīs gadus pēc studiju pabeigšanas, ar mērķi rūpēties par farmācijas studentu vispārīgo un profesionālo izglītību un aizstāvēt farmācijas studentu intereses, un vairot farmaceita profesionālo prestižu.

LFSA pārstāves tikšanās laikā pastāstīja, ka LFSA šobrīd darbojas ap 80 biedru, pārsvarā no Rīgas Stradiņa universitātes un Latvijas Universitātes, savukārt LFSA valdē darbojas pieci biedru kopsapulcē vēlēti valdes locekļi. Studentes informēja par asociācijas dalību Eiropas Farmācijas studentu asociācijā (EPSA), kā arī informēja par asociācijas tuvākās nākotnes plāniem - dalību Baltic Pharmaceutical Students’ Seminar (Baltijas farmācijas studentu seminārs) aprīlī Polijā, kā arī LFSA delegātu dalību šī gada jūnijā Čehijā notiekošajā EPSA kongresā. Septembrī tiks organizēts jau tradicionālais LFSA Rudens seminārs, kurā uzstājamies LFSA pārstāvji vēlētos redzēt arī LFB prezidenti D. Ķikuti, savukārt līdz tam, vēl šajā pusgadā, plānots organizēt LFSA biedru saliedēšanās pasākumus. 

Tikšanās laikā starp LFB un LFSA tika apspriestas iespējas ciešākai sadarbībai un informācijas apmaiņai starp abām organizācijām - Dace Ķikute un LFB projektu koordinatore Monta Zimerte pastāstīja LFSA pārstāvēm par šogad LFB plānotajām aktivitātēm un pasākumiem, kā arī par farmācijas studentu iespējām tajās piedalīties, savukārt Anna un Ennata no LFSA dalījās savā pieredzē un novērojumos, kurus guvušas, studējot farmāciju un piedaloties LFSA darbā.

No kreisās: Ennata Viļuma (LFSA), Dace Ķikute (LFB), Anna Novosada (LFSA) un Monta Zimerte (LFB)

Ieplāno dalību LFB tālākizglītības konferencēs 2024. gadā jau laikus!?v=1710840003

Ieplāno dalību LFB tālākizglītības konferencēs 2024. gadā jau laikus!

Aicinām iepazīties ar LFB konferenču grafiku 2024. gadam! 

Esam sagatavojuši 2024. gada LFB konferenču grafiku - kopskaitā paredzētas 9 konferences, no kurām pirmā notiks tiešsaistē Zoom platformā 9. februārī, savukārt pārējās konferences notiks klātienē: 3 konferences Latvijas reģionos, 4 – Rīgā, savukārt Vasaras plenēra norises vieta vēl tiks precizēta.

LFB organizētie tālākizglītības pasākumi arī turpmāk būs fokusēti uz aktualitātēm nozarē un specifisku, farmaceitam nepieciešamu kompetenču apgūšanu un papildināšanu - informēšanu un konsultēšanu par farmakoloģiski aktīvajām vielām, farmaceitisko pakalpojumu sniegšanu, sabiedrības veselības veicināšanu, slimību profilaksi u.c. Šogad esam apņēmušies katrā no mūsu organizētajām konferencēm iekļaut arī menedžmenta kompetencēm atbilstošu saturu, lai par katras konferences apmeklēšanu papildu tiktu saņemti arī 0,5-1,5 menedžmenta kompetenču punkti, kas īpaši aktuāli ir sertificētiem farmaceitiem.

2024. gada konferenču sezonu noslēgsim ar Latvijas Farmaceitu biedrības Gada konferenci 8. novembrī, kura tiks aizvadīta svētku zīmē, jo tās laikā svinēsim Latvijas Farmaceitu biedrības trīsdesmito gadskārtu.

LFB konferenču grafiks 2024. gadam atrodams sadaļā zem kalendāra:

Šajā sadaļā redzamā tabula laika gaitā tiks papildināta ar konkrētām konferenču tēmām un nosaukumiem. Plašāka informācija par katru no konferencēm (pasākuma programma, dalības maksa, pieteikšanās iespējas u.c. informācija), pasākumam tuvojoties, tiks publicēta LFB vietnē, kā arī nosūtīta uz farmācijas speciālistu e-pastiem. 

   

LFB viedoklis par Veselības ministrijas publiskoto informatīvā ziņojuma projektu par zāļu finansiālo pieejamību?v=1710840003

LFB viedoklis par Veselības ministrijas publiskoto informatīvā ziņojuma projektu par zāļu finansiālo pieejamību

Latvijas publiskajā telpā noris intensīva viedokļu apmaiņa par zāļu cenām un to pazemināšanas iespējām. Apspriežot Veselības ministrijas Informatīvā ziņojuma par zāļu finansiālo pieejamību Latvijā projektu (tiesību aktu projekts 23-TA-3101), viedokļus pauduši gan lielo aptieku uzņēmumu asociācija (Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācija), gan lieltirgotavas (Latvijas Nacionālās zāļu apgādes asociācija), gan neatkarīgo aptieku pārstāvji (Aptieku biedrība). Arī Latvijas Farmaceitu biedrība ir iesniegusi savu viedokli un komentārus. LFB ieskatā, diskusijā par zāļu cenām nedrīkst aizmirst par racionālas zāļu lietošanas un pacientu līdzestības jautājumiem.

Latvijas Farmaceitu biedrība vizītē pie veselības ministra?v=1710840003

Latvijas Farmaceitu biedrība vizītē pie veselības ministra

Šī gada 13. novembrī veselības ministrs Hosams Abu Meri uz tikšanos Veselības ministrijas (turpmāk - VM) telpās bija aicinājis Latvijas Farmaceitu biedrības (turpmāk – LFB) prezidenti Daci Ķikuti. Sanāksmē piedalījās arī vairāki citi VM pārstāvji, tostarp parlamentārais sekretārs Artjoms Uršuļskis un Farmācijas departamenta direktore Inese Kaupere. Ministrs tikšanās laikā vēlējās uzklausīt LFB viedokli par nozarē šobrīd aktuālākajiem jautājumiem un lielākajiem izaicinājumiem LFB darbā, kā arī vēlējās pārrunāt nākotnes perspektīvas un sadarbības iespējas.

Sarunas laikā Dace Ķikute vērsa ministra uzmanību uz neskaidrībām un neatbildētiem jautājumiem saistībā ar e-recepšu apkalpošanu no 2024. gada janvāra, kad elektroniskās receptes veselības aprūpes speciālisti varēs izrakstīt un izsniegt tikai ar kvalificētiem elektroniskās identifikācijas līdzekļiem (eID kartēm vai eParaksts mobile). Tika pārrunāti arī jautājumi par pārrobežu e-receptes ieviešanu

Noslēdzies apmācību cikls onkoloģijas farmācijā

Sestdien, 21. oktobrī, viesnīcā "Monika" Rīgā notika trešā un noslēdzošā onkoloģijas farmācijas apmācību kursa daļa, kas tapa pēc Latvijas Farmaceitu biedrības (LFB) Onkoloģisko farmaceitu sekcijas (OFS) iniciatīvas. Kursa pamatā tika izmantoti Eiropas Onkoloģijas farmaceitu biedrības sagatavoti mācību materiāli, kas pirmo reizi tulkoti un pielāgoti Latvijas farmaceitu auditorijai. Attalināto nodarbību laikā noklausījušies lekcijas visdažādākajās aktuālās, ar onkoloģiju saistītās jomās, dalībnieki šoreiz priecājās tikties klātienē un pārrunāt attālināti apgūto materiālu.

LFB apbalvojumu padome izziņo

LFB apbalvojumu padome izziņo "Gada Farmaceits 2023" laureātus

Saskaņā ar Latvijas Farmaceitu biedrības apbalvojumu padomes nolikuma 24. punktu, LFB apbalvojumu padome publisko LFB profesionālā apbalvojuma 
"Gada Farmaceits 2023" laureātu sarakstu:

 

Artūrs Praškilēvics - farmaceits, bij. SIA "Zāles" Cēsu Centra aptiekas farmaceits, Cēsis, RSU Sarkanā Krusta medicīnas koledžas Farmācijas programmas vadītājs, LFB valdes kandidāts.

Marita Strupa - farmaceite, SIA "Elixir" aptieka Evita īpašniece un vadītāja, Mērsrags.

Ginta Novika - farmaceite, SIA "Jūrmalas slimnīca" slēgta tipa aptiekas vadītāja, Jūrmala.

Jeļena Petrišina - farmaceite, AS "Sentor Farm aptiekas" Mēness aptiekas 73 vadītāja, Cēsis, LFB valdes locekle.

Kārlis Plūksna - farmaceits, SIA "Valdas aptieka" Valdas aptieka farmaceits un īpašnieks, Ugāle.

Inga Puķe - farmaceite, SIA "Alante" Tirgus aptieka aptiekas vadītāja, Tukums.

Velga Rieksta - farmaceite, SIA "Saulkrastu aptieka R.B." Saulkrastu aptieka īpašniece un vadītāja, Saulkrasti.

Jānis Osītis - farmaceits, bij. AS "Sentor Farm aptiekas" Siguldas aptieka – 1 farmaceits, Sigulda, RSU Sarkanā Krusta medicīnas koledžas lektors, ZVA eksperts.

Ksenija Lukjanova - farmaceite, SIA "Dalma LJ" Eiroaptieka 50 farmaceite, Rīga.

Elma Grīnhofa - farmaceite, SIA "BENU Aptieka Latvija" BENU aptieka 48 farmaceite, Rīga.

 

"Gada farmaceits 2023" apbalvojuma pasniegšana un laureātu sveikšana notiks Latvijas Farmaceitu biedrības Gada konferences laikā
šī gada 3.novembrī. 

Plašāka informācija par apbalvotajiem kolēģiem būs pieejama Materia Medica novembra numurā.


Tālākizglītības kurss onkoloģijas farmācijā?v=1710840003

Tālākizglītības kurss onkoloģijas farmācijā

Aicinām piedalīties tālākizglītības kursā par onkoloģiju farmācijā!

Aicinām kolēģus izmantot vēl nebijušu iespēju gūt zināšanas onkoloģijas farmācijā! Pateicoties LFB Onkoloģisko farmaceitu sekcijas (OFS) iniciatīvai Latvijas Farmaceitu biedrība piedāvā Eiropas Onkoloģijas farmaceitu biedrības izstrādātu un OFS kolēģu latviešu valodā adaptētu apmācību cikla sadaļu  “Onkoloģijas farmācija”.

Apmācību kursa ilgums: trīs dienas (22,5 akadēmiskās stundas) – 07.10.2023., 14.10.2023. un 21.10.2023.

Zane Dzirkale ievēlāta asociētā profesora amatā!?v=1710840003

Zane Dzirkale ievēlāta asociētā profesora amatā!

2023. gada 1. septembrī, atklājot jauno studiju gadu, Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā norisinājās tradicionālā darbinieku kopsapulce, kurā tika sveikti LU Sentāta apstiprinātie, akadēmiskajos amatos jaunievēlētie kolēģi. Viņu vidū arī farmaceite, LU Medicīnas fakultātes Farmakoloģijas katedras nu jau asociētā profesore - Dr.pharm. Zane Dzirkale.

No sirds lepojamies un Latvijas Farmaceitu biedrības vārdā apsveicam asociēto profesori Zani Dzirkali ar jaunā amata iegūšanu!

 

Neaizmirsti pārliecināties par pareiziem datiem savā slēgtajā sadaļā!?v=1710840003

Neaizmirsti pārliecināties par pareiziem datiem savā slēgtajā sadaļā!

LFB birojs atgādina, ka visu informāciju, kas par jums iekļauta Latvijas Farmaceitu un farmaceita asistentu reģistrā, iespējams apskatīt jūsu profilā LFB vietnē jeb tā sauktajā vietnes slēgtajā sadaļā. Slēgtajai sadaļai iespējams pieslēgties lapas labajā augšējā stūrī, ievadot savu reģistrācijas numuru un paroli. Ja parole aizmirsusies, vai līdz šim neesat mēģinājis pieslēgties slēgtajai sadaļai, skatiet informāciju ŠEIT.


In memoriam: prof. Santa Purviņa


Pāragri mūžībā devusies 
Rīgas Stradiņa universitātes Farmakoloģijas katedras profesore un docētāja, 
ārste psihiatre Santa Purviņa.
(27.12.1972. - 30.07.2023.)

Izsakām visdziļāko līdzjūtību ģimenei, piederīgajiem, draugiem un kolēģiem.


LFB aicina pieteikt kolēģus apbalvojumam “Gada farmaceits 2023

LFB aicina pieteikt kolēģus apbalvojumam “Gada farmaceits 2023"

Pieteikumu iesniegšana noslēgusies!

Latvijas Farmaceitu biedrība aicina farmācijas nozares darbiniekus pieteikt savus kolēģus – farmaceitus un farmaceita asistentus – LFB apbalvojumam “Gada farmaceits 2023”.

 

Informācija absolventiem?v=1710840003

Informācija absolventiem

Latvijas Farmaceitu biedrība sirsnīgi sveic visus jaunos kolēģus - diplomus nupat saņēmušos farmācijas studiju absolventus!

Tā kā pirms darba attiecību uzsākšanas aptiekā obligāti nepieciešams reģistrēties Latvijas Farmaceitu un farmaceita asistentu reģistrā, kuru uztur Latvijas Farmaceitu biedrība, lūdzam absolventus rūpīgi iepazīties ar biežāk uzdotajiem jautājumiem par reģistrācijas kārtību (šeit)

Ļoti priecāsimies arī par tiem jaunajiem speciālistiem, kas izrādīs interesi un pievienosies Latvijas Farmaceitu biedrībai kā biedri, par ko vairāk informācijas atradīsiet (šeit)

Sekmīgi noslēdzies projekts "Viedfarmaceits"!

Ar prieku un lepnumu varam paziņot, ka farmaceitu saimei ir četri savi Viedfarmaceiti:
Elma Grīnhofa, Lana Hodasēviča, Ērika Pētersone un Jekaterina Eitminaviča!

Šīs aptiekās strādājošās sertificētās farmaceites atsaucās aprīlī izteiktajam Latvijas Farmaceitu biedrības aicinājumam un projekta ietvaros sagatavoja, un, LFB Vasaras plenēra laikā 16.06.2023. Kadagā,nolasīja sagatavotās lekcijas.

 

Sveicam jaunās lektores un ceram, ka Viedfarmaceitu projekts un tā rezultāti pamudinās arī citus farmaceitus uzdrīkstēties un pie izdevības izmēģināt iespēju dalīties ar zināšanām, prasmēm un iemaņām savā - farmācijas speciālistu vidē!

Farmaceiti nevēlas būt pabērna lomā veselības aprūpē

Latvijas Farmaceitu biedrības (turpmāk – LFB) valdes pārstāvji 7. jūnijā tikās ar veselības ministri Līgu Meņģelsoni, lai runātu par farmaceitu profesionālo lomu veselības aprūpē un vērstu ministres uzmanību uz pašiem būtiskākajiem farmaceitu darbu traucējošiem faktoriem, kas atspoguļojas arī farmaceitiskās aprūpes kvalitātē, kādu saņem Latvijas iedzīvotāji.

Farmaceiti saņem Veselības ministrijas apbalvojumus

Šī gada maija sākumā veselības ministre Līga Meņģelsone svinīgā ceremonijā pasniedza Veselības ministrijas apbalvojumus, kurus piešķir izcilām sabiedrības veselības, veselības aprūpes un farmācijas nozares amatpersonām un darbiniekiem par ieguldīto darbu un nopelniem Latvijas Republikas attīstībā.

Esam gandarīti, ka ministrijas augsto novērtējumu saņēmuši arī farmaceiti - Atzinības rakstu saņēmusi farmaceite Irmīna Karacejeva, bet Pateicības rakstu saņēmis Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas “Latvijas Onkoloģijas centrs” slēgtā tipa aptiekas kolektīvs, kuru Veselības ministrijas apbalvojumam izvirzīja tieši Latvijas Farmaceitu biedrība.


Vairāk par Veselības ministrijas apbalvojumiem iespējams lasīt šeit

No sirds sveicam kolēģus!

In memoriam: prof. em. Ilze Bārene


Mūžībā devusies Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātes Lietišķās farmācijas katedras
emeritētā profesore Ilze Bārene
(15.02.1941.–31.05.2023.).


Izsakām visdziļāko līdzjūtību ģimenei, piederīgajiem, draugiem un kolēģiem.

MEKLĒJAM TALANTUS – SAVĒJO VIDŪ FARMĀCIJĀ!

Ja strādā farmācijas nozarē, īpaši - aptiekā, Tevi šis darbs aizrauj un sagādā prieku, kolēģi regulāri nāk pie Tevis pēc padoma vai informācijas – varbūt ir pienācis laiks jauniem izaicinājumiem – dalīties ar savām zināšanām plašākam interesentu lokam!

Kas jāņem vērā Ukrainas civiliedzīvotājiem lai varētu strādāt kā farmācijas speciālisti aptiekā Latvijā?v=1710840003

Kas jāņem vērā Ukrainas civiliedzīvotājiem lai varētu strādāt kā farmācijas speciālisti aptiekā Latvijā

Vispirms Ukrainas civiliedzīvotājam jāiegūst personu identifikācijas dokumenti Latvijā. Darba attiecības Latvijā var uzsākt, ja ir saņemta ilgtermiņa vīza ar tiesībām uz nodarbinātību bez ierobežojumiem uz laiku līdz vienam gadam. Informācija par ilgtermiņa vīzas saņemšanu pieejama PMLP vietnē:  https://www.pmlp.gov.lv/lv/informacija-ukrainas-pilsoniem 

Aicinām līdz 03.04. pieteikt dalību 23. BaltPharm Forum Jūrmalā!?v=1710840003

Aicinām līdz 03.04. pieteikt dalību 23. BaltPharm Forum Jūrmalā!

LFB aicina kolēģus uz ikgadējo Baltijas valstu farmaceitu konferenci
23rd BaltPharm Forum,
https://ej.uz/baltpharmforum2023

kas notiks 2023. gada 21.-23. aprīlī, 
Hotel Jūrmala SPA Konferenču centrā, Jūrmalā.


Tradicionālais pasākums šogad notiek pēc trīs gadu pārtraukuma Covid-19 pandēmijas dēļ un pasākuma organizēšanu uzņēmusies Latvijas Farmaceitu biedrība.

 

Tālākizglītības atskaites iesniegšana - ātri un vienkārši!?v=1710840003

Tālākizglītības atskaites iesniegšana - ātri un vienkārši!


No 2022. gada 5. aprīļa nesertificētie farmaceiti un farmaceita asistenti tiek laipni aicināti dokumentus profesionālās kvalifikācijas tālākizglītības novērtējumam iesniegt e-vidē - izmantojot savus slēgtās sadaļas datus LFB vietnē.


 

Par farmācijas speciālistu tālākizglītību 2023. gadā?v=1710840003

Par farmācijas speciālistu tālākizglītību 2023. gadā

No 2023. gada 1. janvāra farmaceitiem un farmaceita asistentiem tālākizglītības procesā ir atcelta obligātā prasība ievērot noteikto iedalījumu moduļa, modulim pielīdzināmajos un lekciju tālākizglītības punktos (TP).

Tas nozīmē - visām LFB Farmaceitu un farmaceita asistentu reģistrā (Reģistrā) reģistrētajām speciālistu grupām (farmaceita asistenti, farmaceiti, sertificētie farmaceiti) saglabājas nemainīgs kopējais obligāti iegūstamo TP skaits, bet nebūs jāievēro iepriekš noteiktā TP proporcija, ņemot vērā pasākuma formu (moduļa, modulim pielīdzinātie un lekciju TP). Aicinām izvēlēties pasākumus, kuru saturs vislabāk atbilst tieši Jums vajadzīgajām zināšanām, reizē paturot prātā, ka, piedaloties moduļa formas pasākumos, iegūto TP skaits būs lielāks!

Bezmaksas moduļa apmācības par aptiekas papildpakalpojumiem?v=1710840003

Bezmaksas moduļa apmācības par aptiekas papildpakalpojumiem

Atgādinām un aicinām izmantot iespēju pieteikties speciāli farmācijas speciālistiem veidotās Eiropas Savienības fonda bezmaksas moduļa tipa apmācībās par aptiekas papildpakalpojumu sniegšanu.

Tiek virzīti grozījumi, ka pieslēgties E-veselībai ar personisko ID karti un e-parakstu vajadzēs tikai ar 2023. gada 1. maiju

Veselības ministrija iesniegusi Ministru kabinetam noteikumu grozījumu projektu. Ja grozījumi tiks apstiprināti, tad tikai no 2023. gada 1. maija stāsies spēkā prasības,  kas paredz, ka elektronisko pakalpojumu sniegšana, tostarp pieslēgšanās E-veselības sistēmai un E-recepšu apkalpošana, varēs notikt tikai ar kvalificētiem personas elektroniskās identifikācijas līdzekļiem - eID karti (personas apliecību) un eParaksts vai eParaksts mobile.

Noteikumu grozījumu projektu skatīt šeit.


NVD skaidrojums par izmaiņām, kas skars ikvienu aptiekā strādājošu farmācijas speciālistu?v=1710840003

NVD skaidrojums par izmaiņām, kas skars ikvienu aptiekā strādājošu farmācijas speciālistu

No 2023. gada 1. janvāra spēkā stāsies izmaiņas normatīvajos aktos, kas paredz, ka elektronisko pakalpojumu sniegšana, tostarp pieslēgšanās E-veselības sistēmai un E-recepšu apkalpošana, varēs notikt tikai ar kvalificētiem personas elektroniskās identifikācijas līdzekļiem - eID karti (personas apliecību) un eParaksts vai eParaksts mobile.

Dace Bandere kļuvusi par Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekli?v=1710840003

Dace Bandere kļuvusi par Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekli

Šī gada 24. novembrī tika aizvadīta Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) rudens pilnsapulce, kurā notika arī LZA jauno locekļu vēlēšanas. Par LZA jaunajiem locekļiem ievēlēti pieci īstenie locekļi, četrpadsmit korespondētājlocekļi, seši ārzemju locekļi, kā arī viens goda loceklis.

Kā viens no jaunajiem LZA korespndētājlocekļiem šajā pilnsapulcē ievēlēta farmaceite, Latvijas Farmaceitu biedrības biedre, Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātes dekāne prof. Dace Bandere. 

Par LZA korespondētājlocekļiem ievēlē Latvijā kādā zinātnes nozarē autoritāti ieguvušus zinātniekus, kuri spēj kvalificēti pārstāvēt attiecīgo zinātnes nozari, ekspertēt zinātniskos darbus un savai specializācijai atbilstošos zinātniskos virzienus. Vēlot jaunos korespondētājlocekļus, notiek konkurss izsludināto zinātnes nozaru ietvaros.

Visas Latvijas Farmaceitu biedrības vārdā sveicam profesori Daci Banderi ar kļūšanu par Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekli!

Latvijas Antidopinga birojs aicina uz tiešsaistes semināru?v=1710840003

Latvijas Antidopinga birojs aicina uz tiešsaistes semināru

Latvijas Antidopinga birojs aicina ārstus un farmācijas speciālistus uz Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) organizētu tiešsaistes semināru "Aizliegto vielu un metožu saraksts un Terapeitiskās lietošanas atļaujas: kas jāzina veselības aprūpes profesionāļiem
(The Prohibited List and Therapeutic Use Exemptions (TUE): What medical professionals need to know).

 

 

Pasniegts Latvijas Farmaceitu biedrības profesionālais apbalvojums "Gada Farmaceits 2022"

2022. gada 11. oktobrī norisinājās Latvijas Farmaceitu biedrības Gada konference, kuras laikā tika sveikti desmit kolēģi - Gada Farmaceits 2022 laureāti! Apsveicam!

No kreisās: 2. rindā - A. Behmanis, M. Salmiņa, A. Ozoliņa, L. Ozolniece, S. Savinova, R. Karvonens;
1. rindā - V. Vēvere, S. Beitāne, E. Tetere, G. Džeriņa

Profesionālo apbalvojumu Gada Farmaceits 2022 saņēmuši:

Ilze Bārene kļuvusi par Atzinības krusta komandieri

Saskaņā ar Valsts prezidenta un Ordeņu kapitula 2022. gada 17. oktobra lēmumu 81 personai piešķirti augstākie Latvijas valsts apbalvojumi. Viņu vidū ir arī Latvijas Farmaceitu biedrības biedre, Rīgas Stradiņa universitātes emeritētā profesore Dr.pharm. Ilze Bārene, kas iecelta par Atzinības krusta komandieri. 

Esot docētāja Rīgas Stradiņa universitātē, Ilze Bārene apmācījusi daudz topošo farmaceitu un virzījusi rūpnieciskās zāļu formu tehnoloģijas attīstību Latvijā. Ilze Bārene ilgus gadus bijusi arī Farmaceitu profesionālās kvalifikācijas sertifikācijas Eksāmenu komisijas priekšsēdētāja.

 

No sirds lepojamies un Latvijas Farmaceitu biedrības vārdā apsveicam Ilzi Bāreni ar augstā apbalvojuma saņemšanu!


Izmaiņas LFB valdes sastāvā?v=1710840003

Izmaiņas LFB valdes sastāvā

Pamatojoties uz LFB valdes locekles Lāsmas Henkuzenas iesniegumu, kurā viņa izteikusi vēlmi atkāpties no LFB valdes locekļa amata dzīves vietas maiņas dēļ, Latvijas Farmaceitu biedrības valde 2022. gada 15. septembra sēdē lēma par izmaiņām LFB valdes sastāvā saskaņā ar LFB Statūtu 6.32. punktu. LFB valde 15.09.2022. sēdē (protokols Nr.8) lēma:

  1. Pieņemt Lāsmas Henkuzenas iesniegumu un apstiprināt Lāsmas Henkuzenas izstāšanos no LFB valdes;
  2. Apstiprināt valdes locekļa amatā valdes amata kandidāti Antru Liepiņu;
  3. Saglabāt nemainīgu valdes amata kandidātu skaitu (divi valdes amata kandidāti) un iekļaut Lāsmu Henkuzenu valdes amata kandidātu sarakstā, ņemot vērā LFB valdes uzdevumu nodrošināt LFB darbību starp biedrības kongresiem, kā arī LFB valdes pārziņā esošo aktuālo uzdevumu daudzumu un sarežģītību.

Sveicam Antru Liepiņu ar jaunā amata iegūšanu un pievienošanos LFB 13.valdes pamatsastāvam!

Profesore Ruta Muceniece saņem Osvalda Šmīdeberga medaļu?v=1710840003

Profesore Ruta Muceniece saņem Osvalda Šmīdeberga medaļu

Latvijas Farmakoloģijas biedrības 50 gadu jubilejas sēdē par zinātniskiem sasniegumiem farmakoloģijā Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes profesorei Dr. habil. biol. Rutai Muceniecei piešķirta Osvalda Šmīdeberga medaļa.

 

Foto - Toms Grīnbergs

Lekcija ‘’Par Covid-19 vakcīnām. Kas jāzina farmaceitam?’’?v=1710840003

Lekcija ‘’Par Covid-19 vakcīnām. Kas jāzina farmaceitam?’’

Tuvojoties rudenim un pieaugot saslimšanu biežumam, kam raksturīga sezonalitāte, ļoti iespējams aptieku klientu vidū palielināsies interese par Covid-19 vakcīnām. Lai spētu sniegt zinātniski pamatotas atbildes uz galvenajiem aptieku apmeklētāju jautājumiem, LFB piedāvā tiem farmācijas speciālistiem, kas to vēl nav paguvuši, noklausīties klīnisko farmaceišu Lāsmas Henkuzenas un Jekaterinas Livšinas sagatavotu lekciju “Par Covid-19 vakcīnām. Kas jāzina farmaceitam?”, kas šī gada sākumā papildināta ar aktuālāko informāciju. Par lekcijas noklausīšanos un sekmīgu testa izpildīšanu iespējams iegūt arī 1 modulim pielīdzinātu tālākizglītības punktu.

Lekciju iespējams bez maksas noklausīties farmācijas speciālistu apmācību platformā kursi.mic.lvhttps://kursi.mic.lv/course/view.php?id=65 

BaltPharm Forum 2022 ATCELTS!?v=1710840003

BaltPharm Forum 2022 ATCELTS!

Latvijas Farmaceitu biedrība saņēmusi informāciju no Igaunijas kolēģiem, ka organizatorisku grūtību dēļ BaltPharm Forum 2022, kas bija plānots šī gada 16.-17.septembrī Tallinā, TIEK ATCELTS
Tie kolēģi, kas bija pieteikuši dalību pasākumā, tuvākajā laikā saņems informāciju arī uz saviem privātajiem e-pastiem un tiks informēti par veiktās pasākuma dalības maksas atgriešanas kārtību.

LFB Onkoloģisko Farmaceitu sekcija piedalījusies starptautiskā konferencē Hamburgā?v=1710840003

LFB Onkoloģisko Farmaceitu sekcija piedalījusies starptautiskā konferencē Hamburgā

No 30. jūnija līdz 2.jūlijam Hamburgā notika Eiropas Onkoloģisko Farmaceitu 5.konference ECOP5, kuru rīko Eiropas Onkoloģisko Farmaceitu Biedrība (ESOP). Konference ierasti notiek ik divus gadus, tomēr Covid-19 pandēmijas dēļ kolēģi un domubiedri nebija pulcējušies kopš 2018. gada. Šogad LFB Onkoloģisko Farmaceitu sekcija (OFS) piedalījās ECOP ar zinātnisko stenda referātu „Latvijas farmācijas speciālistu informētība par bīstamo zāļu drošu apriti”. OFS vārdā vēlreiz pateicamies tiem speciālistiem, kuri piedalījās e-pastos un sociālajos tīklos publicētajā OFS aptaujā pagājušā gada vasarā!

Vērts atzīmēt, ka ESOP pediatrijas darba grupa sadarbībā ar SIOPE (European Society for Pediatric Oncology) pirms gada sāka strādāt pie ekstemporālās receptūras rekomendācijām perorālām zālēm bērnu onkoloģijā, ar mērķi šo zāļu nodrošināšanu bērniem padarīt drošu gan bērna ģimenei, gan apkārtējiem, gan arī veselības aprūpes darbiniekiem. Šis projekts vēl ir izstrādes procesā, bet ECOP mutiskajā sesijā kopā ar Dr. Gilles Vassal (Francija) un Dr. Sherif Kamal (Ēģipte) darba mērķus, metodes, rezultātus uz šo brīdi un sekojošos soļus prezentēja arī LFB OFS vadītāja Svetlana Buraja.

Noslēdzies Latvijas Farmaceitu biedrības 24. Basketbola turnīrs

Šī gada 28.maijā, Saldus sporta kompleksā, pēc divu gadu piespiedu pārtraukuma, jau 24. reizi norisinājās tradicionālais Latvijas Farmaceitu biedrības (LFB) Basketbola turnīrs. Ar foto apskatu iespējams iepazīties sadaļā Fotogalerija. Šogad turnīrā piedalījās deviņas Pamatturnīra komandas un divas Vecmeistaru turnīra komandas. Pēc spraigām apakšgrupu spēlēm

Onkoloģisko farmaceitu sekcija aicina interesentus pieteikties ECOP konferencei?v=1710840003

Onkoloģisko farmaceitu sekcija aicina interesentus pieteikties ECOP konferencei

Latvijas Farmaceitu biedrības Onkoloģisko farmaceitu sekcija aicina visus interesentus iepazīties ar informāciju un pieteikties Eiropas Onkoloģijas farmaceitu kongresam ECOP 5 (5th European Conference of Oncology Pharmacy), kas norisināsies no šī gada 30.jūnija līdz 2.jūlijam Hamburgā, Vācijā.

 

Dace Bandere ievēlēta profesora amatā!?v=1710840003

Dace Bandere ievēlēta profesora amatā!

2022. gada 25. aprīlī norisinājās Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas nozares profesoru padomes sēde, kurā tika izskatīta Daces Banderes kandidatūra profesora amatam. Kā eksperte sēdē bija pieaicināta arī Latvijas Farmaceitu biedrības prezidente Dace Ķikute. Profesoru padome vienprātīgi balsojumā nolēma D. Banderei piešķirt augsto profesora amatu Medicīnas bāzes zinātnēs, tai skaitā farmācijā. Dace Bandere pēdējos 6 gadus Rīgas Stradiņa universitātē bijusi asociētā profesora amatā, jau ilgstoši bijusi Doktorantūras nodaļas doktora studiju programmas "Farmācija" vadītāja, bet kopš 2019. gada ir arī RSU Farmācijas fakultātes dekāne.

No sirds lepojamies un Latvijas Farmaceitu biedrības vārdā apsveicam profesori Daci Banderi ar jaunā amata iegūšanu!

Veiksmīgi aizvadīta pirmā LFB izbraukuma konference kopš 2020. gada

Pagājušajā piektdienā, 22. aprīlī, Latvijas Farmaceitu biedrība organizēja klātienes tālākizglītības konferenci Rēzeknē, Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrā "Zeimuļs", kas pulcēja vairāk nekā 50 farmaceitus un farmaceita asistentus no Rēzekenes un citām Latgales reģiona vietām.

      Šogad LFB ieplānojusi vēl 2 izbraukuma konferences – 20.maijā Liepājā un 21.oktobrī Daugavpilī, kā arī plānotas vairākas konference Rīgā un neformālāks vasaras pasākums jūnijā. Par gaidāmajiem pasākumiem informācija vēl sekos!

Tapuši jauni apmācību moduļi farmācijas speciālistiem?v=1710840003

Tapuši jauni apmācību moduļi farmācijas speciālistiem

Latvijas Universitātes aģentūra “Latvijas Universitātes Rīgas 1.medicīnas koledža” piedāvā trīs apmācību programmas farmācijas speciālistiem, kas tapušas ar Eiropas Sociālā fonda projekta “Ārstniecības un ārstniecības atbalsta personāla kvalifikācijas uzlabošana” atbalstu.

No 1. aprīļa atcelti Covid-19 ierobežojumi?v=1710840003

No 1. aprīļa atcelti Covid-19 ierobežojumi

No pirmā aprīļa tiek pilnībā vai daļēji atceltas prasības, kas saistītas ar Covid-19 ierobežojošajiem pasākumiem.

Sveicam farmaceitu Vladimiru Keidānu!?v=1710840003

Sveicam farmaceitu Vladimiru Keidānu!

Sveicam farmaceitu, LFB biedru Vladimiru Keidānu saņemot Latvijas Ārstu biedrības Gada balvu medicīnā 2021!
Pacienti balsojuši par viņu kā labāko farmaceitu 2021.gadā - varam uzskatīt, ka atzinuši par Savu farmaceitu! Prieks, ka pacienti novērtē jauno kolēģu zināšanas un prasmes sniedzot farmaceitisko aprūpi. Vēlam Vladimiram arī turpmāk sekot augstiem profesionāliem un ētiskiem standartiem!
#StandWithUkraine?v=1710840003

#StandWithUkraine

Pēdējo dienu satraucošie notikumi Ukrainā vienaldzīgu nav atstājuši nevienu. Arī Latvijas Farmaceitu biedrība izsaka stingru nosodījumu militārā uzbrukuma organizēšanai Ukrainā. Vienlaikus, vēlamies paust vienotību un izteikt savu atbalstu Ukrainai un tās iedzīvotājiem šajos sarežģītajos laikos, tādēļ Latvijas Farmaceitu biedrība šodien, 28. februārī, piedalījās Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) sēdē par Ukrainu.

Tiem, kas vēlas sniegt praktisku palīdzību, iesakām to darīt organizētā veidā, kas neradītu haosu.

LFB janvārī paveiktais?v=1710840003

LFB janvārī paveiktais

LFB 2022.gada pirmajā konferencē 10. februārī, kura notika attālināti, piedalījās 175 dalībnieki. Lai gan gads pašā sākumā – LFB darbojas ļoti intensīvi.

Latvijas Farmaceitu biedrība turpmāk būs pārstāvēta Nozares ekspertu padomē?v=1710840003

Latvijas Farmaceitu biedrība turpmāk būs pārstāvēta Nozares ekspertu padomē

Latvijas darba devēju konfederācijas koordinētās Ķīmiskās rūpniecības un tās saskarnozaru (ķīmija, farmācija, biotehnoloģija, vide) ekspertu padomes ietvaros 26. janvārī savu darbību uzsāka Farmācijas darba grupa. Līdz šim farmācija Nozares ekspertu padomē atsevišķi nebija pārstāvēta. Farmācijas darba grupas vadība tika uzticēta Latvijas Farmaceitu biedrības prezidentei Dacei Ķikutei. 

Veselības ministrijas skaidrojums par vakcinēšanas pakalpojuma nodrošināšanu aptiekās?v=1710840003

Veselības ministrijas skaidrojums par vakcinēšanas pakalpojuma nodrošināšanu aptiekās

Latvijas Farmaceitu biedrība 2021. gada decembrī nosūtīja Veselības ministrijai vēstuli ar lūgumu skaidrot, vai farmaceits, kas veicis noteiktās apmācības, ir tiesīgs veikt vakcinēšanas pakalpojumu vairākās aptiekās.

LFB valdes sēde janvārī?v=1710840003

LFB valdes sēde janvārī

Šī gada 20. janvārī LFB valde sanāca uz otro valdes sēdi, kurā tika apspriestas svarīgākās LFB un nozares aktualitātes, tostarp lemts par valdes darba grupu izveidi un pārrunāti tādi jautājumi kā vakcinēšana aptiekās, LFB dalība Nozaru ekspertu padomē un Veselības nozares stratēģiskajā padomē, un LFB iesaiste Latvijas Pilsoniskās alianses projektā par vakcinācijas komunikāciju. Valdes sēdes laikā tika lemts arī par grozījumiem Koncepcijā par farmaceitu un farmaceita asistentu tālākizglītību.

 

Par antigēna testu veikšanas pakalpojumu aptiekā

Sanāksmē ar Veselības ministrijas Farmācijas departamentu un iestādēm LFB saņēma sekojošas atbildes , kas jāņem vērā aptiekām, kuras vēlēsies sniegt SARS-CoV-2 antigēna (Ag) testa veikšanas pakalpojumu.

2021.g. 2.novembrī Ministru kabinets lēma par grozījumiem MK not. Nr.662 ‘’Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19

2021.gada 15.oktobrī Latvijas Farmaceitu biedrība pasniedza tradicionālos LFB apbalvojumus:

     

PARACELZA BALVAS LAUREĀTI

Ausma Cēbere, Inta Vegnere, Baiba Mauriņa

Ausma Cēbere – LU Rīgas 1.medicīnas koledžas direktora vietniece mācību darbā;

Baiba Mauriņa – RSU asociētā profesore, Farmācijas fakultātes prodekāne;

Olita Zariņa (Zane Spāre) – Medikamentu informācijas centrs, žurnāla Materia Medica redaktore;

Aina Silvija Štokmane – farmaceite, bioloģijas zinātņu kandidāte;

Farmācijas muzejs.



VIJAS ENIŅAS BALVAS LAUREĀTI





Agnese Ritene, Ilze Kalve, Vija Eniņa, Maiga Liepiņa, Inga Gūtmane

Maiga Liepiņa –  M.Liepiņas ārstniecisko pakalpojumu uzņēmuma “LIEP” SIA,  aptiekas vadītāja;

Inga Gūtmane –  VSIA “Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca”,  slēgta tipa aptiekas vadītāja;

Ilze Kalve – LFB Farmaceitu profesionālās kvalifikācijas sertifikācijas komisijas priekšsēdētāja;

Agnese Ritene –  SIA “Alante”, Centra aptiekas vadītāja;

Sigita Čulkstena–  SIA “Insbergs”, Dzirciema aptiekas vadītāja.

 



GADA FARMACEITS 2021 LAUREĀTI






D.Eglīte, I.Jeršova, Z.Dzirkale, V.Brižaņs, S.Buraja, L.Henkuzena, T.Rutkaste, S.Blažēviča

Svetlana Buraja -  VSIA “Bērnu Klīniskā universitātes slimnīca”  slēgta tipa aptieka, atbildīgā farmaceite;

Tatjana Rutkaste – SIA “Rumis”,  Māras aptiekas vadītāja;

Lāsma Henkuzena –  VSIA “Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca”, klīniskais farmaceits;

Daiga Eglīte – SIA “Latvijas Aptieka” Latvijas aptieka 67 aptiekas vadītāja ;

Zane Dzirkale –  LFB Farmaceitu profesionālās kvalifikācijas sertifikācijas komisijas   locekle, eksperte;

Sigita Blažēviča- SIA “Jelgavas Pils aptieka”, Pils Oranžā aptieka  aptiekas vadītāja ;

Irina Jeršova –  SIA “BENU Aptieka Latvija”, BENU Aptieka 38 vadītāja;

Vadims Brižaņs –  AS “Sentor Farm aptieka”, projektu vadītājs, Mēness aptieka 124 vadītājs;

Dace Malahveja – SIA “Apotheka”, Apotheka 2 aptiekas vadītāja;

Leonīds Hodasēvičs – SIA “Veselības aptieka”, Veselības aptiekas vadītājs;

Ieva Zvagule  – SIA “Euroaptieka Farmācija”, aptieka 12 aptiekas vadītāja.


Aktuālā informācija par epidemioloģiskās drošības prasībām?v=1710840003

Aktuālā informācija par epidemioloģiskās drošības prasībām

LFB visas brīvdienas ir sekojusi ļoti mainīgajai un neviennozīmīgajai informācijai par jaunajām epidemioloģiskās drošības prasībām, kas stājas spēkā šodien līdz ar ārkārtas stāvokli valstī.

Aktualitātes par obligāto vakcināciju farmācijas speciālistiem?v=1710840003

Aktualitātes par obligāto vakcināciju farmācijas speciālistiem

Šobrīd Ministru kabineta noteikumu projekts ‘’Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai’’, pieņemts 29.09.2021. Ministru kabineta sēdē un atrodas Valsts kancelejā tālāku procedūru veikšanai.

Noteikumu projekta 237.punktā paredzēta prasība, ka personas, kas sniedz veselības aprūpes pakalpojumus ārstniecības iestādēs un aptiekās, kā arī līgumattiecību izpildes laikā pakalpojuma sniegšanas vietā nonāk saskarē ar pacientiem vai aptieku klientiem, ir ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. 

Uz pusi samazināts valsts maksājums aptiekām par lētāko kompensējamo zāļu saraksta medikamenta izsniegšanu?v=1710840003

Uz pusi samazināts valsts maksājums aptiekām par lētāko kompensējamo zāļu saraksta medikamenta izsniegšanu

30.jūlija videokonferencē ar Farmācijas departamenta direktori I.Kauperi saņēmām informāciju, ka :

1.  2021.gada III ceturksnī, atbilstoši aptiekas sniegtajai informācijai, no 2021. gada 1. jūlija

Ir pieejams neklātienes tālākizglītības moduļa pasākums menedžmenta kompetencē!?v=1710840003

Ir pieejams neklātienes tālākizglītības moduļa pasākums menedžmenta kompetencē!

Vietnē kursi.mic.lv pieejams maksas neklātienes tālākizglītības moduļa pasākums menedžmenta kompetencē.  “Menedžmenta pamatprincipi aptiekā. Likumdošana. Finanses. Vadība.“

Lai piekļūtu konferences materiāliem   jāsamaksā dalības maksa 15,- EUR, ko var veikt trijos veidos (pēc izvēles):

Tiešā saite uz pasākumu šeit!

Aptiekas prasa valsts atbalstu un skaidru sistēmu nederīgo zāļu savākšanai no iedzīvotājiem?v=1710840003

Aptiekas prasa valsts atbalstu un skaidru sistēmu nederīgo zāļu savākšanai no iedzīvotājiem

Preses relīze 15.06.2021.

Nederīgo medikamentu savākšana no iedzīvotājiem Latvijā pašlaik ir uz privātā sektora pleciem bez jebkāda valdības atbalsta. Tā ir problemātiska, jo nekādā veidā neveicina procesa sakārtotību un iedzīvotāju līdzdalību, uzskata Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācijas (LFAA), Aptieku biedrības (AB) un Latvijas Farmaceitu biedrības (LFB) amatpersonas. Šis jautājums nupat aktualizēts projekta “Farmaceitiskās vielas notekūdeņos – daudzums, ietekmes un iespējas to samazināšanai” ietvaros.

LFB aicina pieteikt kolēģus apbalvojumam “Gada farmaceits 2021”?v=1710840003

LFB aicina pieteikt kolēģus apbalvojumam “Gada farmaceits 2021”

Latvijas Farmaceitu biedrība (LFB) aicina farmācijas nozares darbiniekus pieteikt savus kolēģus – farmaceitus – LFB apbalvojumam “Gada farmaceits 2021”.

To var izdarīt līdz šī gada 22. jūnijam, aizpildot pieteikuma anketu (šeit) vai https://www.farmaceitubiedriba.lv/lv/gada-farmaceits-2021-kandidata-pieteiksanas-anketa

Pilna informācija LFB Apbalvojumu Padomes vēstulē (šeit)

Latvijas Farmaceitu biedrības balvas “Gada Farmaceits” nolikums.

2021.gada 24.maijā

Pavasara JAUNUMS tālākizglītībā!?v=1710840003

Pavasara JAUNUMS tālākizglītībā!

Jaunums pavasara tālākizglītībā!

Jūsu uzmanībai -  vietnē kursi.mic.lv   pieejams Latvijas Farmaceitu biedrības,  šogad pirmās attālinātās konferences videoieraksts, par kura noklausīšanos, sekojošu zināšanu nostiprināšanu darba grupās un sekmīgu patstāvīgā darba izpildīšanu tiks piešķirti  13,6 moduļa tālākizglītības punkti.

 

Svarīga informācija par AstraZeneca vakcīnu pret Covid-19?v=1710840003

Svarīga informācija par AstraZeneca vakcīnu pret Covid-19

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) sniedz sekojošu informāciju par AstraZeneca vakcīnu pret Covid-19:

1) ZVA saskaņotu AstraZeneca AB vēstuli veselības aprūpes speciālistiem "COVID-19 Vaccine AstraZeneca: trombocitopēnijas un koagulācijas traucējumu risks". Šī vēstule ir  publicēta  ZVA tīmekļvietnē: https://www.zva.gov.lv/sites/default/files/inline-files/VVAS_Covid19_vaccine.pdf 

Kopsavilkums:  

Notikusi pirmā tikšanās ar veselības ministru Danielu Pavļutu?v=1710840003

Notikusi pirmā tikšanās ar veselības ministru Danielu Pavļutu

Šodien, 19.martā veselības ministrs Daniels Pavļuts videokonferencē uzrunāja farmācijas nozari. Vispirms ministrs teica paldies farmācijas industrijai, farmaceitiem un pārējiem aptieku darbiniekiem par to, ka pandēmijas laikā tiek nodrošinātas sabiedrības vajadzības zāļu jomā, tēlaini izsakoties, ka "karu nevar

Aktuālie drošības pasākumi aptiekās un to kontrole (16.02.2021.)

Vēršam farmaceitu uzmanību, ka arī aptiekās jāievēro Ekonomikas ministrijas interneta vietnē rodamā aktuālā informācija par drošības pasākumiem tirdzniecības vietās:   https://www.em.gov.lv/lv/informacija-tirgotajiem .

Tas nozīmē – jāsagatavo arī  pašpārbaudes lapa (šeit)  un jābūt gataviem, ka aptiekas var kontrolēt Valsts un pašvaldības policija par šo pasākumu ievērošanu.

Tālākizglītības iespējas farmācijas speciālistiem laikā, kad nenotiek klātienes apmācības?v=1710840003

Tālākizglītības iespējas farmācijas speciālistiem laikā, kad nenotiek klātienes apmācības

Sakarā ar ierobežojumiem Covid-19 pandēmijas laikā organizēt tradicionālos klātienes pasākumus, vēlamies atgādināt, ka profesionālās kvalifikācijas uzturēšanai un pilnveidošanai jebkurā laikā iespējams piedalīties neklātienes pasākumos – apgūt zināšanas izmantojot lekciju videoierakstus, ko šobrīd piedāvā vairāki organizatori. Pēdējā gada laikā

Farmaceitiem, farmaceita asistentiem un pārējiem aptieku un zāļu lieltirgotavu darbiniekiem iespējams pieteikties uz vakcinēšanos pret Covid-19

Cienītie speciālisti!

Ar šodienu rasta iespēja uzsākt gaidīto vakcināciju pret Covid-19 aptiekās un zāļu lieltirgotavās strādājošiem. Valsts piedāvā divus pieteikšanās ceļusabi iespējami iepriekš saņemot no darba devēja izziņu (formu skat.zemāk), ka strādājiet aptiekā vai zāļu lieltirgotavā. Varēsiet izmanot ceļu, ka Jūs piesaka darba devējs (kopīgā sarakstā ar citiem aptiekā vai uzņēmumā strādājošiem), vai saņemot no darba devēja  izziņu  un piesakoties individuāli, izvēloties no sev pieejamākajām vakcinācijas vietām (sarakstu arī skat.zemāk). Atgādinām, ka vakcinēšanās ir brīvprātīga!

Ja būsiet individuāli saņēmis izziņu – pieteikties vakcinācijai variet arī  vēlāk  (ne, piemēram, februāra otrajā nedēļā). Tomēr rekomendējam pieteikties savlaicīgi, jo vakcinācijas kabineti saņem vakcīnas atbilstoši saņemtajiem pieteikumiem! Dodoties jau uz vakcinācijas kabinetu līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments  (ar personas kodu).

Vakcīnas veidu izvēlēties nav un nebūs iespējas, revakcinācija tiek garantēta ar to pašu vakcīnu! Informāciju var meklēt arī SPKC mājaslapā vai citur Nacionālā veselības dienesta e pasta uzrādītajos kontaktos!

Lekcija ‘’Par Covid-19 vakcīnām. Kas jāzina farmaceitam?’’?v=1710840003

Lekcija ‘’Par Covid-19 vakcīnām. Kas jāzina farmaceitam?’’

Cienītie kolēģi!

Aicinām  gūt zināšanas par jaunajām vakcīnām, kas darbojas pret Covid-19 saslimšanu izraisošo vīrusu Sars- CoV- 2.!

LFB piedāvā farmācijas speciālistiem izglītojošu lekciju ‘’Par Covid-19 vakcīnām. Kas jāzina farmaceitam?’’, ko sagatavojušas klīniskās farmaceites Lāsma Henkuzena un Jekaterina Livšina.

Lekcija, par kuru iespējams saņemt 1 modulim pielīdzināto TP, bez maksas pieejama vietnē kursi.mic.lv !

Par farmaceitu vakcinēšanu, informācija 15.01.2021.

Šodien, 15.janvārī VM Farmācijas departaments informēja, ka farmācijas speciālistiem un pārējiem aptiekās strādājošajiem kā personu grupai vakcinācija pret Covid-19 būs pieejama, kā iepriekš informēts, pēc ģimenes ārstiem, bet ne ātrāk kā februāra otrajā nedēļā, kad tiks saņemtas nākošās vakcīnas. Tuvākās vakcīnu piegādes (‘’Moderna’’ vakcīna) notiks 8.februārī – 4800 devas, 22.februārī – 15600 devas. Pašreiz, kā jau paziņots plašai sabiedrībai, vakcīnu valstī nav.

Farmaceitu vakcinācija iespējama jau janvārī?v=1710840003

Farmaceitu vakcinācija iespējama jau janvārī

Saskaņā ar šobrīd (06.01.2021.) aktuālo informāciju VM interneta vietnē - farmaceitiem vakcinēties būs iespējams jau janvārī.
Dokumentā gan ir piebilde par iespējamām izmaiņām ņemot vērā vakcīnu piegādes.
Vairāk skatīt šeit.
Farmaceitiem par vakcinēšanos pret Covid-19?v=1710840003

Farmaceitiem par vakcinēšanos pret Covid-19

Gadu mijā VM Farmācijas departamenta direktore Inese Kaupere norādīja, ka:’’ farmaceitu vakcinācija tiek plānota kopā ar  citām ārstniecības personām pēc ģimenes ārstu vakcinācijas. Apstiprināta dokumenta ar šo informāciju pagaidām vēl nav, tas ir tapšanas stadijā. Tiks paziņots  tiklīdz būs oficiāls apstiprinājums’’.

Sekojiet informācijai ZVA interneta vietnē https://www.zva.gov.lv/lv/covid-19-zinas . Protams, arī LFB mājaslapā tiks publicēta aktuālā un svarīgā informācija.

Aktuāla informācija no Veselības ministirjas?v=1710840003

Aktuāla informācija no Veselības ministirjas

Farmaceitiem un farmaceita asistentiem slēgta tipa aptiekās ir cerības uz piemaksu par darbu, kas saistās ar Covid-19 jautājumu risināšanu

Noderīgas saites NVD interneta vietnē saziņai ar ārstiem?v=1710840003

Noderīgas saites NVD interneta vietnē saziņai ar ārstiem

Noderīgas saites Nacionālā veselības dienesta interneta vietnē saziņai ar ārstiem

Svarīga informācija par tālākizglītību un sertifikāciju 2021. gadā!?v=1710840003

Svarīga informācija par tālākizglītību un sertifikāciju 2021. gadā!

19. novembrī LFB valde nolēma, ka farmaceitiem, farmaceita asistentiem un sertificētajiem farmaceitiem, kuriem tālākizglītības atskaites periods vai sertifikāts beigsies 2021. gadā, trūkstošos moduļa punktus pilnībā iespējams aizvietot ar modulim pielīdzinātajiem punktiem.

Turpmāk no 2021. gada tiek izmainīts modulim pielīdzinātajam pasākumam punktu piešķiršanas koeficients – par pasākuma vienas akadēmiskās stundas darbu varēs saņemt 1.5 TP līdzšinējā 1 TP vietā (tas atttiecas uz apmācībām, ja netiek izpildīts moduļa pasākumu kritērijs par apmācību ilgumu).

Detalizētāku informāciju lūdzam skatīt slēgtajā sadaļā apakšsadaļā “Ziņas”!

Jauna farmācijas speciālistu tālākizglītības iespēja!?v=1710840003

Jauna farmācijas speciālistu tālākizglītības iespēja!

Cienītie kolēģi!

Latvijas Farmaceitu biedrība piedāvā Jums LFB attālinātās konferences "Psihiatrijas un kardioloģijas aktualitātes mūsdienīgā geriatrisko pacientu farmaceitiskajā aprūpē aptiekā” videoierakstu vietnē  kursi.mic.lv.

RFS aicina piedalīties aptaujā!?v=1710840003

RFS aicina piedalīties aptaujā!

Latvijas Farmaceitu biedrības Rūpniecisko farmaceitu sekcija aicina piedalīties aptaujā!

Aptaujas mērķis ir noskaidrot farmācijas jomas speciālistu viedokli jautājumos par RFS darbību un rūpnieciskās farmācijas jomas aktualitātēm. Aptauja ir konfidenciāla, un tās aizpildīšana aizņems 5-10 minūtes.

Aptaujas anketa pieejama šeit: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdDp4QmVedUceg9LS52ZI1goEWF94ScryOB30WRnJlKSmhE2Q/viewform

Aptaujas rezultāti tiks izmantoti RFS darba pilnveidošanā.

Paldies par atvēlēto laiku!

PAPILDU APMĀCĪBU IESPĒJAS?v=1710840003

PAPILDU APMĀCĪBU IESPĒJAS

Veselības ministrija piedāvā iespēju ārstniecības personām, ārstniecības atbalsta personām, farmācijas aprūpes pakalpojumu sniedzējiem papildināt profesionālās un vispārējās zināšanas bezmaksas mācībās.

 

LFB birojā darbs turpinās piesardzīgā režīmā?v=1710840003

LFB birojā darbs turpinās piesardzīgā režīmā

Lūdzam farmaceitus un farmaceita asistentus dokumentus sertifikācijai, reģistrācijai vai izmaiņām reģistrā un tālākizglītības atskaitēm arī turpmāk iesniegt elektroniski, sūtot uz e-pastu  lfb@farmaceitubiedriba.lv, vai pa pastu, norādot adresi Pils iela 21, Rīga, LV-1050.

Dokumentu saņemšana notiek klātienē, iepriekš piesakoties.

Pieļaujama dokumentu iesniegšana klātienē, iepriekš sagatavojot pilnīgu iesniedzamo dokumentu paketi, t.sk. veicot nepieciešamos maksājumus internetbankā. Iepriekšēja pieteikšanās veicama LFB mājas lapas slēgtajā sadaļā – Pieteikšanās klātienes apmeklējumam

Mutes un deguna aizsegs biroja apmeklējuma laikā ir obligāts!

Pieņemšanas laiki saglabājas kā ierasts – otrdienās un trešdienās no 9:30 līdz 16:30, ceturtdienās no 9:30 līdz 19:00! Neskaidrību gadījumā zvanīt 67280522.

Atskats uz LFB dalību sarunu festivālā LAMPA 2020?v=1710840003

Atskats uz LFB dalību sarunu festivālā LAMPA 2020

Nu jau nedaudz vairāk kā pirms mēneša LFB komandai bija iespēja piedalīties sarunu festivālā LAMPA 2020 ar diskusiju "Farmaceits - kas slēpjas zem baltā halāta?"! Bijām 4 - LFB prezidente D. Ķikute un farmaceiti D. Aļeiņikova, A. Čiščakova, P. Melbārdis kā diskusijas moderators.

Informējām, izglītojām un iedvesmojām sabiedrību, lai vairotu izpratni par farmaceita profesiju, popularizētu mūsu neizmantoto potenciālu un zināšanas. Mūsu diskusiju joprojām iespējams noskatīties šeit.

Aiciniet savu ģimeni, draugus un paziņas noklausīties šo diskusiju! Šī bija ļoti vērtīga pieredze gan mums pašiem, gan ikvienam festivāla klausītājam!

ESF kurss "Aktuālie procesi drošai zāļu apritei stacionārajās iestādēs"

RSU izsludina pieteikšanos Eiropas Sociālā fonda projekta Nr.9.2.6.0/17/1/001 “Ārstniecības un ārstniecības atbalsta personāla kvalifikācijas uzlabošana”, kursam "Aktuālie procesi drošai zāļu apritei stacionārajās iestādēs" 7., 10., 21. un 24.oktobris.

Kursus aicināti apmeklēt ari farmaceiti un farmaceita asistenti, kas strādā farmaceitiskos vai medicīniskos uzņēmumos un  kuru ikdienas darba pienākumi ir saistīti ar ārstniecības iestāžu nodrošināšanu ar zālēm, medicīnas ierīcēm un precēm. Lai apliecinātu sadarbību ar ārstniecības iestādēm nepieciešama darba devēja izziņa, kas to apstiprina.

Programmas apjoms - 32 akadēmiskās stundas (4 dienas);

Farmaceitiem un farmaceita asistentiem:   48 moduļa tālākizglītības punkti

 
Kursa programma un informācija par pieteikšanos šeit
Farmaceits - kas slēpjas zem baltā halāta??v=1710840003

Farmaceits - kas slēpjas zem baltā halāta?

Aicinām mudināt savus draugus, radus un paziņas, kuri nav saistīti ar veselības aprūpi, bet mēdz iegriezties aptiekā, apmeklēt LFB rīkoto diskusiju sarunu festivāla LAMPA 2020 ietvaros “Farmaceits – kas slēpjas zem baltā halāta?”.

2020.gada augusta LFB aptaujas par kļūdām receptēs rezultāti?v=1710840003

2020.gada augusta LFB aptaujas par kļūdām receptēs rezultāti

Esam saņēmuši daudz vērtīgus novērojumus, problēmu analīzes, ierosinājumus un viedokļus, kā šīs dažādās problēmas risināt. Paldies visiem farmaceitiem un farmaceitu asistentiem, kuri veltīja brīdi, lai palīdzētu LFB apkopot šī brīža faktus, kuri ir ļoti vērtīgi, un kurus jau izmantojam veicot sarunas ar ārstiem, Veselības ministriju un citām organizācijām, lai neapmierinošo situāciju mainītu!

Aptaujas rezultātus skatīt šeit!

ESF kurss "Labas ražošanas prakses piemērošana zāļu izgatavošanā aptiekās", 17. un 24. septembris, RSU

Rīgas Stradiņa Universitāte aicina pieteikties farmaceitus un farmaceita asistentus apmācībām ESF projekta ietvaros, neformālās izglītības programmā "Labas ražošanas prakses piemērošana zāļu izgatavošanā aptiekās".  Informāciju par pieteikšanos skatīt šeit.

UZMANĪBU! Sākot ar š.g. 18. jūliju farmaceitu sertifikācijas cenrādi nosaka Ministru kabineta noteikumi!

2020. gada 14. jūlijā Ministru kabinets pieņēma noteikumus Nr. 442 “Farmaceitu profesionālās kvalifikācijas sertifikācijas komisijas sniegto pakalpojumu cenrādis” saskaņā ar kuriem no 2020. gada 18. jūlija samaksa par farmaceitu profesionālās kvalifikācijas sertifikāciju (gan pirmreizējo, gan atkārtoto)  noteikta – 151,72 EUR.

Pievienotās vērtības nodoklis netiek piemērots saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 3.panta astoto daļu.

Par 9.jūlija videokonferencē ar Farmācijas departamentu, ZVA un NVD runāto.?v=1710840003

Par 9.jūlija videokonferencē ar Farmācijas departamentu, ZVA un NVD runāto.

Pēc LFB iniciatīvas – videokonferencē š.g. 9.jūlijā VM Farmācijas departaments bija sagatavojis informāciju par INN izrakstīšanas ietekmi uz Kompensējamo zāļu sistēmu.

VM FD direktore Inese Kaupere prezentēja datus par jaunās politikas ietekmi uz budžetu un citus datus.

Jaunās politikas ieviešanas mērķis bija samazināt pacienta līdzmaksājuma daļu , kas strauji

RFS aktualitātes?v=1710840003

RFS aktualitātes

EIPG jūnija ziņu biļetenā ir publicēts raksts, kas tapis sadarbībā ar LFB Rūpniecisko farmaceitu sekciju. Raksta tēma ir par izmaiņām Latvijas zāļu kompensācijas sistēmā, atlikumu ziņošanu un jauno zāļu reģistru. Saite uz rakstu šeit .

Par 3. jūlija videokonferencē ar FD vadību, VI un NVD darbiniekiem runāto.?v=1710840003

Par 3. jūlija videokonferencē ar FD vadību, VI un NVD darbiniekiem runāto.

Pārrunātās tēmas:

1)  par sodu sistēmu farmācijas nozari regulējošos normatīvajos aktos un citām ar Veselības inspekcijas darbu saistītajām aktuālitātēm;

2)  citi farmaceitu un farmaceitu asistentu aktuālie jautājumi.

Aicinām farmaceitus un farmaceita asistentus saņemt dokumentus (sertifikātus, apliecības, piespraudes) klātienē, iepriekš piesakoties?v=1710840003

Aicinām farmaceitus un farmaceita asistentus saņemt dokumentus (sertifikātus, apliecības, piespraudes) klātienē, iepriekš piesakoties

Ņemot vērā situāciju valstī un valdības norādījumus, LFB uzsāk ārkārtas stāvokļa laikā sagatavoto dokumentu (sertifikātu, apliecību, apliecību-piespraužu) izsniegšanu farmaceitiem un farmaceita asistentiem klātienē.

Dokumentu saņemšanai iepriekš obligāti jāpiesakās! 

 

LFB pakalpojumu sniegšana attālināti?v=1710840003

LFB pakalpojumu sniegšana attālināti

Cien. farmaceiti un farmaceita asistenti!

Ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju Covid-19 vīrusa dēļ, Latvijas Farmaceitu biedrība no šī gada 13. marta līdz 2020. gada 20. maijam ATCEĻ apmeklētāju apkalpošanu klātienē LFB biroja telpās Pils ielā 21, Rīgā, iespēju robežās nodrošinot klātienes pakalpojumu sniegšanu attālināti. 

Svarīga informācija farmaceitiem un farmaceitu asistentiem par tālākizglītības punktiem?v=1710840003

Svarīga informācija farmaceitiem un farmaceitu asistentiem par tālākizglītības punktiem

Farmaceitiem, farmaceita asistentiem un sertificētajiem farmaceitiem, kuriem tālākizglītības atskaites periods vai sertifikāts beidzas šogad – līdz 31. decembrim (sertifikāts – līdz 05.01.2021.),  trūkstošos moduļa punktus pilnībā iespējams aizvietot ar modulim pielīdzinātajiem punktiem.

Detalizētāku informāciju katram farmācijas speciālistam lūdzam skatīt savā LFB vietnes slēgtajā sadaļā “Ziņas”!

Infekciju kontroles un sterilizācijas speciālistu asociācijas ieteikumi (saskaņoti SPKC)

SVARĪGI!

Infekciju kontroles un sterilizācijas speciālistu asociācija ir sagatavojusi informatīvus materiālus visiem tirdzniecības nozaru darbiniekiem un FARMACEITIEM, kuri ikdienā apkalpo klientus. Tie ir saskaņoti ar SPKC.

Informatīvie materiāli:

- Cimdiem- NE! 

- Roku dezinfekcijai - JĀ! 

- Neaizmirsti nodezinficēt rokas!

- Visu tirdzniecības nozaru darbiniekiem un farmaceitiem, kuri ikdienā apkalpo klientus!

Apmaksāts farmaceita pakalpojums – realitāte Latvijā turpmākos 3 mēnešus! (papildināts 07.04.2020.)?v=1710840003

Apmaksāts farmaceita pakalpojums – realitāte Latvijā turpmākos 3 mēnešus! (papildināts 07.04.2020.)

Negaidīts, bet patīkams veselības ministres lēmums ārkārtas situācijas apstākļos!

Valsts (tātad – no budžeta) pārskaitīs aptiekām maksājumu EUR 0.71 par KATRU izsniegto A sarakstā iekļauto kompensējamo references vai lētāko medikamentu - RECEPTI.

Maksājums jānovirza farmaceita un farmaceita asistenta atalgojumam saistībā ar darba apjoma pieaugumu Covid-19 pandēmijas apstākļos!

Apsveicam Igaunijas farmaceitus ar sekmīgu aptieku reformas finišu 1.aprīlī par spīti aktuālajai pandēmijai pasaulē!?v=1710840003

Apsveicam Igaunijas farmaceitus ar sekmīgu aptieku reformas finišu 1.aprīlī par spīti aktuālajai pandēmijai pasaulē!

Ceram, ka šīs gaidītās pārmaiņas būs noderīgas sabiedrībai, stiprinās farmaceita lomu sabiedrībā, ļaus pieņemt neatkarīgus profesionālus lēmumus, vairos jauno speciālistu interesi par darbu aptiekā. 
Vēlam noturēt pozīcijas un pierādīt šāda lēmuma efektivitāti, jo pagaidām daudz nezināmā… Vēlam igauņu kolēģiem veiksmi un izdošanos arī turpmāk, un, iespējams, šāds solis iedrošinās īstenot pārmaiņas aptieku sektorā arī citas valstis!

468 aptiekas Igaunijā ar 1. aprīli turpina savu darbu nu jau citā statusā.

NVD 31.03.2020. apkārtraksts: VM uz ierobežojumu laiku nosaka A saraksta kompensējamo zāļu izsniegšanas kārtību!

Ņemot vērā šī brīža ārkārtas situāciju valstī un ar Covid19 saistītos ierobežojumus, VM uz ierobežojumu laiku nosaka A saraksta kompensējamo zāļu izsniegšanas kārtību gadījumos, kad pacients atsakās iegādāties lētākās minētā saraksta references zāles un vēlas iegādāties dārgākas zāles par pilnu samaksu.

Vēršam uzmanību, ka atprečot ārsta izrakstītās ar SNN īpašās receptes no kompensējamo zāļu A saraksta gadījumos, kad pacients atsakās iegādāties lētākās zāles, no 01.04.2020 drīkstēs tikai E-veselības portāla farmaceita profilā

Farmaceitam un farmaceita asistentam analīžu parauga nodošana uz COVID-19 jāpiesaka caur savu aptiekas vadītāju un darba devēju.

Saskaņā ar Valsts operatīvās medicīniskās komisijas 23.marta sēdē nolemto, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) ar 2020. gada 25. martu izveidoja atsevišķu kārtību darbinieku ar akūtu elpceļu saslimšanas simptomiem analīžu paraugu ņemšanai uz COVID-19 testēšanu  noteiktām darbinieku grupām, tai skaitā farmaceitiem un farmaceitu asistentiem.

Pieteikums analīzei konkrētam farmaceitam vai farmaceita asistentam tiek nodots caur aptiekas vadītāju un darba devēju, kurš pieteikumu nodod personai – pārraugam, kurš to nosūta NMPD.

Akūti elpceļu saslimšanas simptomi, saskaņā ar NMPD skaidrojumu ir - paaugstināta temperatūra, klepus, elpas trūkums bez cita iemesla, kas pilnībā izskaidro klīniskās izpausmes.

Tuvāk par kārtību lūdzu interesēties pie sava aptiekas vadītāja un/vai darba devēja!

27.03.2020.

Valsts prezidenta Egila Levita pateicības vēstule medicīnas nozarē strādājošiem?v=1710840003

Valsts prezidenta Egila Levita pateicības vēstule medicīnas nozarē strādājošiem

Valsts prezidents pateicas medicīnas nozarē strādājošajiem par nesavtīgo un pašaizliedzīgo darbu Latvijas iedzīvotāju veselības labā

25. martā Valsts prezidents Egils Levits ir nosūtījis pateicības vēstuli medicīnas nozarē strādājošiem, tostarp arī  farmaceitiem un farmaceitu asistentiem: “Mēs visi apzināmies, ka epidēmijas izplatības laikā tieši jūs esat visvairāk apdraudēti. Jūs pildāt savu profesionālo pienākumu un piepildāt savu aicinājumu. Bet ne tikai – jūs mūsu labā strādājat nesavtīgi un pašaizliedzīgi. Es izsaku jums vislielāko cieņu un pateicību savā un visas mūsu tautas vārdā.”

 

Valsts prezidenta atklātā pateicības vēstule.

 

20. marta telefonkonferences ar VM Farmācijas departamentu rezultāti?v=1710840003

20. marta telefonkonferences ar VM Farmācijas departamentu rezultāti

Šodien, 20.martā, LFB piedalījās telefonkonferencē ar Farmācijas departamenta vadību par  LFB, Farmācijas arodbiedrības, individuālo aptieku un tīklu aptieku iesniegtajiem jautājumiem un priekšlikumiem  par kompensējamo zāļu izsniegšanu no 1.aprīļa, Covid-19 ietekmi uz farmaceitiem un zāļu piegādi iedzīvotājiem, komunikāciju  starp farmaceitiem, ZVA un NVD.

Galvenie secinājumi:

LFB norāda uz nepieciešamību saglabāt farmaceitu darba spējas?v=1710840003

LFB norāda uz nepieciešamību saglabāt farmaceitu darba spējas

Latvijas Farmaceitu biedrība (LFB) lūdz iedzīvotājus noteikti ievērot visus valdības lemtos kā arī aptieku ieviestos norādījumus un ierobežojumus attiecībā uz aptiekas apmeklējumu un uzvedību aptiekās. LFB atgādina, ka farmaceiti Covid-19 izraisītajā ārkārtas situācijā turpina pašaizliedzīgi strādāt sabiedrības interesēs, lai iedzīvotājus iespēju robežās nodrošinātu ar zālēm un citām profilaksei un ārstniecībai nepieciešamām precēm. 

Rekomendācijas farmaceitiem sabiedrības informēšanai par COVID-19 infekciju?v=1710840003

Rekomendācijas farmaceitiem sabiedrības informēšanai par COVID-19 infekciju

Veselības ministrija sadarbībā ar SPKC sagatavojusi rekomendācijas farmaceitiem sabiedrības informēšanai par COVID-19 infekciju. Lūdzam farmaceitus iepazīties ar šīm rekomendācijām, lai būtu zinošāki un spētu rīkoties dažādās situācijās!

Rekomendācijas skatīt šeit

Skaidrojošie materiāli par SNN izrakstīšanu?v=1710840003

Skaidrojošie materiāli par SNN izrakstīšanu

No 1. aprīļa, izrakstot A saraksta zāles kompensācijas sistēmas ietvaros, lietojams zāļu starptautiskais nepatentētais nosaukums (SNN) un aptiekā pacientam izsniedzamas lētākās līdzvērtīgas terapeitiskās efektivitātes zāles.

Nodibinātas jaunas LFB struktūrvienības!?v=1710840003

Nodibinātas jaunas LFB struktūrvienības!

2020. gads sācies veiksmīgi jaunajiem speciālistiem, kuri vēlas izmantot savu potenciālu arī ārpus savām ierastajām darba vidēm, un no spriešanas pārgājuši pie darīšanas!

Jaunumi Rūpniecisko farmaceitu sekcijā!?v=1710840003

Jaunumi Rūpniecisko farmaceitu sekcijā!

2020. gada 20. februārī Rūpniecisko farmaceitu sekcijas kopsapulcē tika izteikta vēlme aktivizēt un paplašināt savu darbību. Tika ievēlēta jauna vadītāja – farmaceite Linda Meška. Vadītāja vietnieka pienākumus turpmāk pildīs farmaceits Matīss Ķite.

Vēlam veiksmi un enerģiju pienākumu pildīšanā, kā arī jaunu ideju virzīšanā plašākai sabiedrībai!

LFB tiekas ar Ekonomikas ministriju!?v=1710840003

LFB tiekas ar Ekonomikas ministriju!

26.februārī LFB vadība Ekonomikas ministrijā tikās ar ekonomikas ministru Ralfu Nemiro un ministrijas darbiniekiem, lai pārrunātu ziņojuma "Farmācijas tirgus un priekšlikumi tālākai attīstībai" projektu!

FARMACEITS UN KORONAVĪRUSA INFEKCIJA COVID-19?v=1710840003

FARMACEITS UN KORONAVĪRUSA INFEKCIJA COVID-19

11. februārī Pasaules veselības organizācija jauno koronavīrusa infekciju nosaukusi par Covid-19. Nosaukums veidots no izceltiem burtiem vārdos “coronavirus disease” un gadskaitļa, kad slimības uzliesmojums sācies.

Starptautiskā farmaceitu federācija (FIP), balstoties uz Portugāles Aptieku asociācijas (Associação Nacional das Farmácias Portugal) materiālu “Coronavírus 2019-nCoV: Intervenção da farmácia”, izveidojusi infografiku ar farmaceitu rīcības algoritmu aptiekā saistībā ar Covid-19. Pievienota Latvijai specifiska informācija.

LFB Konference 2020. gada 20. martā, Liepājā tiek atcelta?v=1710840003

LFB Konference 2020. gada 20. martā, Liepājā tiek atcelta

Ņemot vērā Covid-19 saslimšanas izraisīto pandēmiju, kā arī valstī izsludinātos ārkārtas pasākumus – Latvijas Farmaceitu biedrība atceļ 2020. gada 20. martā Liepājā  paredzēto konferenci.

Par turpmāko konfereces plānošanu un norisi informēsim LFB interneta vietnē www.farmaceitubiedriba.lv un Medikamentu informācijas centra portālā www.farmacija-mic.lv

 

LĀB

LĀB "Gada balva medicīnā 2019"

Tradīcija uzsākta jau 2008. gadā, lai atbalstītu un godinātu dažādu jomu veselības aprūpes speciālistus. Kā jau ierasts, arī LFB ar lielu prieku atbalsta LĀB iniciatīvu un aicina farmaceitus informēt savus aptieku apmeklētājus par iespēju iesaistīties balsošanā par savu speciālistu, kurš cilvēku veselības uzlabošanā atdod savu sirdi un dvēseli! Kopumā tiek izvirzītas 14 nominācijas, taču mums, protams, vistuvākā ir “Gada farmaceits 2019”. Balsot ir iespēja līdz 1.martam!

Balso šeit: 

http://www.arstubiedriba.lv/gadabalvamedicina/portfolio/gadafarmaceits/

Sīkāka informācija: 

http://www.arstubiedriba.lv/gadabalvamedicina/

Jauno farmaceitu tikšanās - atskats!?v=1710840003

Jauno farmaceitu tikšanās - atskats!

Neformālā gaisotnē 2020.gada janvāra mēneša izskaņā LFB telpās Vecrīgā tikās aktīvi un jauni speciālisti – farmaceiti, lai apspriestos par aktuālākajiem jautājumiem šobrīd nozarē.

Igauņi Tartu universitātē piedāvā apgūt Klīniskās farmācijas programmu e-vidē?v=1710840003

Igauņi Tartu universitātē piedāvā apgūt Klīniskās farmācijas programmu e-vidē

E-learning course of clinical pharmacy at the University of Tartu, Estonia

The Clinical pharmacy e-learning programme is a 40 week online programme designed to provide an opportunity for professional development to pharmacists who work at either hospital- or community pharmacy.

Par SNN izrakstīšanu?v=1710840003

Par SNN izrakstīšanu

2020. gada pirmajā Latvijas Farmaceitu biedrības konferencē 24.janvārī par SNN izrakstīšanu receptēs no 1.aprīļa jaunāko informāciju, sniedza valsts pārvaldes eksperti farmācijas jomā. 

Pieminot LFB Goda biedru, akadēmiķi Jāni Stradiņu?v=1710840003

Pieminot LFB Goda biedru, akadēmiķi Jāni Stradiņu

29. novembrī 85 gadu vecumā mūžībā devies Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) akadēmiķis, Latvijas Farmaceitu biedrības Goda biedrs profesors Jānis Stradiņš.

LFB 25. gadadienas konference?v=1710840003

LFB 25. gadadienas konference

Prasmi vienot visus farmaceitus, izaugsmi un stingru mugurkaulu – tie bija tikai daži no apsveikumiem un vēlējumiem, ko LFB saņēma savā 25. gadu jubilejas konferencē 2019 gada 8. novembrī! LFB sasniegumi ir visu mūsu – biedru, Goda biedru, atbalstītāju kopdarbs. Liels paldies Jums!

GADA FARMACEITS 2019?v=1710840003

GADA FARMACEITS 2019

Latvijas Farmaceitu biedrības Apbalvojumu padome 2019. gada 10.oktobra sēdē ar lēmumu Nr.4 ir piešķīrusi goda nosaukumu “Gada Farmaceits” :

Lietuvas farmaceitu biedrībai jau 200 gadu?v=1710840003

Lietuvas farmaceitu biedrībai jau 200 gadu

Viļņas universitātes Teātra zālē, šā gada 19. oktobrī, notika Lietuvas Farmācijas Savienības (LFS) (Lietuvos Farmacijos Sajunga) 34.kongress. Šis kongress bija veltīts pirmās Lietuvas Farmācijas biedrības dibināšanas (1819.gadā) 200. gadadienai. Kongresa tēma - “Farmaceitu sabiedrisko organizāciju loma veselības sistēmā: šodien un nākotnē”.

Veselības ministrijas  informācija gatavojoties jaunai kārtībai kompensējamo zāļu izrakstīšanā ar 2020.g. 1. aprīli.?v=1710840003

Veselības ministrijas informācija gatavojoties jaunai kārtībai kompensējamo zāļu izrakstīšanā ar 2020.g. 1. aprīli.

LFB ir saņēmusi Veselības ministrijas informāciju ārstiem un famaceitiem, ar ko aicinām iepazīties šeit

VESELĪBAS MINISTRIJAS INFORMĀCIJA PAR VALPROĀTU SATUROŠU ZĀĻU RECEPTĒM (ZVA PRESES RELĪZE)?v=1710840003

VESELĪBAS MINISTRIJAS INFORMĀCIJA PAR VALPROĀTU SATUROŠU ZĀĻU RECEPTĒM (ZVA PRESES RELĪZE)

Veselības ministrija (VM) skaidrojot par valproātu saturošu zāļu recepšu izrakstīšanu un to derīguma termiņu, norāda, ka valproātu radniecīgo vielu saturošo zāļu receptes derīguma termiņš ir 90 dienas un uz šo zāļu izrakstīšanu neattiecas 4 nedēļu ilga ārstēšanās kursa izrakstīšanas ierobežojums.

Pateicoties mūsu Aigaram Eniņam, notika Latvijas Farmaceitu biedrības 23. Basketbola turnīrs

Šī gada 1. jūnijā, Saldus sporta kompleksā, jau 23. reizi norisinājās gadskārtējais Latvijas Farmaceitu biedrības (LFB) basketbola turnīrs.

Aicinām iepazīties un sniegt vērtējumu par Zāļu valsts aģentūras pilotprojektu zāļu pieejamības nodrošināšanā?v=1710840003

Aicinām iepazīties un sniegt vērtējumu par Zāļu valsts aģentūras pilotprojektu zāļu pieejamības nodrošināšanā

Ņemot vērā, ka zāļu pieejamības pārtraukumi kļūst arvien aktuālāka ar veselības aprūpi saistīta problēma, kas rada būtiskus riskus pacientu veselībai, Zāļu valsts aģentūra (turpmāk – Aģentūra) ir uzsākusi pilotprojektu, kura ietvaros tiek veikta informācijas vākšana un apkopošana par pieejamajiem zāļu atlikušajiem krājumiem lieltirgotavās.

LR Ministru kabinets apstiprinājis dažas izmaiņas farmaceitu profesionālās kvalifikācijas sertifikācijā?v=1710840003

LR Ministru kabinets apstiprinājis dažas izmaiņas farmaceitu profesionālās kvalifikācijas sertifikācijā

Ar 15.03.2019. stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 290 "Farmaceitu profesionālās kvalifikācijas sertifikātu izsniegšanas, pārreģistrācijas un anulēšanas kārtība".

2019.gada 9.februāris - starta diena zāļu verifikācijai?v=1710840003

2019.gada 9.februāris - starta diena zāļu verifikācijai

Aicinām iepazīties ar š.g. 25.janvāra konferencē sniegto Latvijas zāļu verifikācijas organizācijas (LZVO) un Zāļu valsts aģenturas (ZVA)  aktuālo informāciju par svarīgāko, kas jāzina katram farmācijas speciālistam.

LZVO prezentācija pieejama šeit.

ZVA prezentācija pieejama šeit.

Komentāri par korekcijām?v=1710840003

Komentāri par korekcijām

Ir veiktas korekcijas “Koncepcijā par farmaceitu un farmaceita asistentu tālākizglītību” un “Farmācijas speciālistu tālākizglītības aktivitāšu vērtēšanas kritērijos”

LFB valdes sēdē, kas notika 2018. gada 18. oktobrī, ir izskatītas un pieņemtas korekcijas dokumentos, kas attiecas uz farmācijas speciālistu tālākizglītības pasākumu (TIP) novērtējumu. Izmaiņas stājas spēkā ar 2019. gada 1. janvāri.

Jaunums – sadaļa ‘’Biežāk uzdotie jautājumi’’?v=1710840003

Jaunums – sadaļa ‘’Biežāk uzdotie jautājumi’’

Mīļie farmaceiti!

Lai palīdzētu Jums ātrāk rast atbildes uz Jūs interesējošiem jautājumiem, LFB interneta vietnē esam izveidojuši sadaļu “Biežāk uzdotie jautājumi’’. Iesakām ieskatīties un izmantot ikdienā!

Lepojamies!?v=1710840003

Lepojamies!

Latvijas klīnisko farmaceiti, Dr.pharm. Inesi Sviestiņu Eiropas Komisija š.g. 11. jūlijā apstiprinājusi par alternatīvo pārstāvi Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) Konsultatīvajā padomē.

Svarīgs Nacionālā veselības dienesta E veselības atbalsta dienesta paziņojums 14.05.2018

Saistībā ar veicamajiem uzlabošanas darbiem E-veselības sistēmā, 
š.g. maija mēnesī diemžēl var tikt novēroti atkārtoti sistēmas darbības traucējumi.

Neskaidrību un jautājumu gadījumā farmaceiti var vērsties Veselības inspekcijā

Informācija par Viltoto zāļu direktīvas un zāļu obligāto drošuma pazīmju piemērošanu aptiekās no 2019. gada 9.februāra

LFB 2018. gada 20.aprīļa konferencē Zāļu valsts aģentūra un Latvijas Zāļu verifikācijas organizācija farmaceitiem un aptieku īpašniekiem sniedza svarīgu informāciju par zāļu obligātajām drošuma pazīmēm un to piemērošanu aptiekās, kas būs spēkā no 2019.gada 9. februāra.

Par LFB rīkoto konferenču materiālu pieejamību?v=1710840003

Par LFB rīkoto konferenču materiālu pieejamību

Cienītie kolēģi un visi farmācijas jomas interesenti!

21. Baltijas Farmaceitu Forums?v=1710840003

21. Baltijas Farmaceitu Forums

No 13. - 15. aprīlim Igaunijā, Tartu pilsētā veiksmīgi noritēja 21. Baltijas Farmaceitu Forums - BPhF 2018!

Pasniegta Gada balva medicīnā 2017?v=1710840003

Pasniegta Gada balva medicīnā 2017

2018.gada 9.februārī kultūras namā ‘’Ziemeļblāzma’’ godinot veselības aprūpes speciālistus tika svinīgi pasniegta  Gada balva medicīnā 2017. Pasākumu organizēja Latvijas Ārstu biedrība, bet pasniegt balvu Gada Farmaceits 2017 tika aicināta LFB prezidente Dace Ķikute.

Nominācijai  Gada Farmaceits 2017  tika izvirzītas farmaceites  Inta Olte, "Benu aptieka", Ērgļi, Ilze Vilciņa, „Mēness Aptieka 66”, Aizkraukle, Īrisa Līcīte,  „Euroaptieka 5”, Rīga, bet balvu saņēma farmaceite Inta Olte. Gada balvas medicīnā uzvarētājus izvirza un nosaka Latvijas iedzīvotāji elektroniskā balsojumā. Šogad  balsotāju aktivitāte bijusi īpaši augsta, un kopumā tika saņemtas 12 225 balsis. Katras nominācijas uzvarētājs saņēma galveno balvu - mākslinieka Armanda Jēkabsona veidotu statueti "Dzīvības asns", kas ir kā atgādinājums par dzīvības un veselības vienotību.

Sirsnīgi sveicam mūsu kolēģes!

Informācija par pasākumu http://www.arstubiedriba.lv/svetki-medikiem-un-pacientiem/

LFB sadarbības partnera Zāļu valsts aģentūras tīmekļa vietnē lasāma aktuāla informācija par aptiekas telpu drošu ekspluatāciju un atbilstību būvnie...

Skaidrojums par aptieku telpu atbilstību būvniecības prasībām

Aptieku komercdarbībā iesaistītie komersanti pievērš arvien lielāku uzmanību aptieku darbībai tieši jomā, kas saistīta ar aptieku/aptieku filiāļu ekspluatācijas uzsākšanu jaunās farmaceitiskās darbības vietās un aptieku/aptieku filiāļu telpu atbilstību būvniecības jomu regulējošo normatīvo aktu prasībām. Līdz ar to sniedzam skaidrojumu par Zāļu valsts aģentūras (turpmāk - Aģentūra) vienveidīgu rīcību gadījumos, kas saistīti ar aptieku/aptieku filiāļu pārvietošanu (atvēršanu) uz jaunu farmaceitiskās darbības vietu, un aptiekas/aptiekas filiāles telpu pārbūvi/pārplānošanu līdzšinējā farmaceitiskās darbības vietā.

 
 
Eiropas Rūpniecisko farmaceitu asociācijas žurnāls Nr. 35?v=1710840003

Eiropas Rūpniecisko farmaceitu asociācijas žurnāls Nr. 35

Iznācis Eiropas Rūpniecisko farmaceitu asociācijas žurnāla 35. izdevums.

Nacionālais Veselības dienests informē par e-receptes darbību?v=1710840003

Nacionālais Veselības dienests informē par e-receptes darbību

Latvijas Farmaceitu biedrības 2018. gada 9. janvāra konferencē NVD direktora vietniece informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Linda Freimane  stāstīja par E-receptes aktualitātēm e-veselības sistēmas ietvaros un atbildēja uz farmaceitu jautājumiem par e-receptes darbību.  Tā kā jautājumi, kas skar e-receptes  darbību, šobrīd visiem ir ļoti aktuāli, farmācijas speciālistiem piedāvājam noklausīties  L.Freimanes uzstāšanos kopā ar  jautājumu un atbilžu sadaļu LFB vietnes www.farmaceitubiedriba.lv slēgtajā sadaļā.

Uz farmaceitu jautājumiem atbild Veselības inspekcija (VI)?v=1710840003

Uz farmaceitu jautājumiem atbild Veselības inspekcija (VI)

Gatavojoties LFB 09.01.2018 Rīgas konferencei, LFB lūdza farmaceitus sūtīt problēmjautājumus un komentārus par e-receptes darbināšanu. Saņēmām arī dažus Veselības inspekcijas kompetences jautājumus, uz kuriem VI Zāļu uzraudzības un kontroles nodaļas vadītājs Rihards Burmistris sniedza atbildes:

NVD izplata svarīgu informāciju par e-recepšu medikamentu izsniegšanas iespējām!?v=1710840003

NVD izplata svarīgu informāciju par e-recepšu medikamentu izsniegšanas iespējām!

 

Lai izglītotu aptieku apmeklētājus un atgādinātu farmaceitiem par kārtību, kādā iedzīvotājiem iespējams saņemt e-recepšu medikamentus, Nacionālais veselības dienests informē par e-recepšu medikamentu izsniegšanas iespējām.

 

 


Latvijas Farmaceitu biedrība informē!?v=1710840003

Latvijas Farmaceitu biedrība informē!

Šodien, 11.12.2017, darbu uzsāk Latvijas Farmaceitu biedrības (LFB) 12. kongresā  ievēlētās biedrības vadības institūcijas -  prezidente Dace Ķikute un jaunievēlētā biedrības valde: Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātes dekāne Baiba Mauriņa, SIA “Benu aptieka Latvija” Farmācijas nodaļas vadītāja Vizma Vīksna, VSIA “Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca” Aptiekas un apgādes nodaļas vadītāja Inga Gūtmane, LFB līdzšinējā prezidente Kitija Blumfelde, SIA “Benu aptieka Latvija” farmaceite Baiba Duncīte, SIA “Latvijas aptiekas” tirdzniecības direktore Alla Čudovska, SIA “Aura-Farm” aptiekas farmaceite, Rīgas Stradiņa universitātes docētāja Inga Urtāne, SIA “Alante” Tukuma Centra aptiekas vadītāja Agnese Ritene, “Mana Aptieka” aptieku menedžere Antra Liepiņa, SIA “Euroaptieka Farmācija” valdes locekle Zane Džeriņa.

Atbilstoši kongresā lemtajam, jaunās valdes pilnvaras  stājas spēkā četras nedēļas pēc kongresa.  Ētikas un Revīzijas komisijas, atbilstoši LFB statūtos noteiktajam, darbu uzsākušas uzreiz pēc ievēlēšanas.

Rūpniecisko farmaceitu sekcijas ziņu biļetens Nr. 4-2017?v=1710840003

Rūpniecisko farmaceitu sekcijas ziņu biļetens Nr. 4-2017

Iznācis kārtējais "Rūpniecisko farmaceitu ziņu" biļetena numurs Nr. 4-2017.

Jaunums no Zāļu valsts aģentūras?v=1710840003

Jaunums no Zāļu valsts aģentūras

Zāļu valsts aģentūra informē.

LFB birojs ceturtdienās pagarina apmeklētāju pieņemšanas laiku!?v=1710840003

LFB birojs ceturtdienās pagarina apmeklētāju pieņemšanas laiku!

Ņemot vērā farmaceitu un farmaceita asistentu darba grafiku specifiku no
2017. gada 1. septembra tiek pagarināts LFB biroja apmeklētāju pieņemšanas laiks ceturtdienās līdz plkst. 19 00

Godātais Latvijas Farmaceitu biedrības biedrs!?v=1710840003

Godātais Latvijas Farmaceitu biedrības biedrs!

Latvijas Farmaceitu biedrība (LFB) saka paldies tiem biedriem, kuri ar atbildību ir izturējušies pret saviem pienākumiem!

Tajā pat laikā caurskatot biedru reģistra datus, diemžēl nākas secināt, ka daži vēl nav nokārtojuši biedra naudas maksājumus par 2016. gadu. Atsevišķos gadījumos pat par senāku laika periodu.

Latvijas Farmaceitu biedrība ir kategoriski pret PVN paaugstināšanu medikamentiem?v=1710840003

Latvijas Farmaceitu biedrība ir kategoriski pret PVN paaugstināšanu medikamentiem

Aptieku īpašnieku asociācija, Latvijas Farmaceitu biedrība un Aptieku biedrība apvienojusies kopīgas nostājas sniegšanai publiskajā telpā izskanējušiem apgalvojumiem par pievienotā vērtības nodokļa PVN paaugstināšanu medikamentiem no 12 līdz 21 procentam un kategoriski iebilst pret šo ieceri.

Zāles lielveikalā – ieguvums vai tomēr drauds cilvēku veselībai?v=1710840003

Zāles lielveikalā – ieguvums vai tomēr drauds cilvēku veselībai

Latvijas publiskajā telpā pēdējā laikā atkal ir atsākusies diskusija par bezrecepšu medikamentu tirdzniecības liberalizāciju. Idejas iniciatori aicina atļaut daļu no biežāk lietojamajiem medikamentiem – zāles pret saaukstēšanos, sāpēm, drudzi u.tml. - tirgot ne tikai farmaceita uzraudzībā aptiekās, bet arī citās tirdzniecības vietās, piemēram, pārtikas veikalos, benzīntankos.

Informatīvi materiāli par e-veselību?v=1710840003

Informatīvi materiāli par e-veselību

Nacionālais veselības dienests (NVD) sabiedrības un farmaceitu informēšanas nolūkos ir sagatavojis informatīvus un skaidrojošus materiālus aptiekām. 

Uz augšu
Pēdējās izmaiņas 2024. gada 26. februārī, plkst. 14:51
Teksta izmērs A A A
LV | EN
Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies").
Turpinot izmantot mūsu vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Vairāk šeit. Labi